Sep
28
2012

Focus3D helpt schietpartij in de Franse Alpen oplossen

Focus3d help schietpartij in de Franse Alpen oplossenVorige week vond een gruwelijke meervoudige moord plaats in de Franse Alpen. Vier mensen werden op woensdag gedood na een pistool aanval op een Brits geregistreerde auto in een afgelegen bos in de buurt van de stad Chevaline.

Een team van forensisch deskundigen waaronder ballistische en profileringsspecialisten werden ingevlogen vanuit het nabijgelegen Parijs. Onder hen zijn medewerkers van het IRCGN – een divisie van de Franse politie die uit forensische technici bestaat die verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van bewijsmateriaal op het terrein. Ze gebruikten de FARO Laser Scanner Focus3D om de plaats delict vast te leggen, bewijsmateriaal te verzamelen en te identificeren, en om de kogeltrajecten vast te stellen.

Generaal Jacques Hebrard van de IRCGN, verklaarde aan de pers hoe forensisch deskundigen politie-inspecteurs hebben bijgestaan, gebruik makend van de nieuwe laserscanningtechnologie van FARO.

“3D laserscanners zijn in staat een plaats delict te modelleren met een nauwkeurigheid van één millimeter op 25 meter. Nadat alle gegevens zijn verzameld, is het mogelijk om viruteel door de scène te lopen. Het is geen videobeeld, maar een verzameling van punten. Het gebruik ervan stelt ons in staat om kogeltrajecten te bepalen. Nu gaat het erom erachter te komen of er één of twee schutters betrokken waren bij de misdaden.”

Met laserdigitalisering kon de plaats delict van Chevaline in een mum van tijd digitaal worden vastgelegd, en konden zowel realistische als gedetailleerde scans gegenereerd worden. Zo kan de IRCGN werken met 3-dimensionale modellen van bewijsstukken en delict. Onderzoekers kunnen door middel van laserscanning verschillende scenario’s leren begrijpen, verschillende hypothesen vaststellen, en de plaats van een misdrijf en forensisch bewijs vanuit verschillende perspectieven verkennen.

Het doel van het modelleren op basis van gegevens die zijn vastgelegd door een laser scan is om de gebeurtenissen zo realistisch mogelijk te reconstrueren. Het concept bestaat uit het creëren van een puntenwolkmodel van de plaats delict verzameld door een laserscan. Dit spreidingsdiagram wordt geïntegreerd met fotografische beelden die het model nog realistischer maken.

Het voordeel van deze techniek is de perfecte nauwkeurigheid waarmee de verschillende componenten van het delict kunnen worden gepresenteerd als ook de mogelijkheid om naast het repliceren ook te kunnen interpreteren.

De politie kon het gebied van de plaats delict na ongeveer 36 uur van forensische werk heropenen.

Bekijk de video die op het Franse Journaal werd uitgezonden (franstalig)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *