Jul
25
2013

Roelofs Parts ‘redt’ één-na-laatste Ferrari 312P middels motorblokrevisie

FARO meetarm Prime ingezet bij motorrevisie van Ferrari 312P uit 1970 (in Laguna Seca) Roelofs Parts heeft de FARO Prime aangeschaft voor een speciaal project: de Ferrari 312P uit 1970.

De Ferrari 312 P was een Prototype-Sports Car uit groep 6 gemaakt door Ferrari, waarmee in 1969 en 1970 werd geraced. Het model maakte deel uit van de Ferrari P-serie van Prototype-Sports Cars. Er zijn 3 exemplaren van gebouwd, waarvan er één is verongelukt, één in een museum in Frankrijk staat en één momenteel gerestaureerd wordt. Roelofs Parts is verantwoordelijk voor het technische gedeelte van de restauratie, namelijk de revisie van het motorblok.

Mario Illien van Ilmor Engineering – een wereldwijde leverancier van high-performance motoren – is technische adviseur bij dit project. In 1989 bouwde Ilmore Engineering een 3.5L V10 motor om hiermee deel te nemen aan de Formule 1. In 1997 won de motorfabrikant haar eerste Grand Prix, de GP van Australië met coureur David Coulthard in de hoofdrol.

Bij reverse engineering van een motorblok zijn onder meer de positie van de cilindergaten en de krukas van groot belang. Deze onderdelen worden bij Roelofs Parts met de FARO Prime tactiel ingemeten. Een functie hierbij is het exporteren van de data van bestaande onderdelen naar een IGES-file (Initial Graphics Exchange Specification), om deze vervolgens te gebruiken bij het reverse engineeringsproces. Nadat alle onderdelen met de FARO Prime zijn ingemeten worden de details 3D getekend en de patronen ontworpen, maakt de gieterij de monsters en wordt het onderdeel gegoten. Na bewerking wordt het deel tenslotte gemonteerd. “Met onder meer de hulp van de FARO Prime wordt de totale productietijd van 1,5 tot 2 jaar teruggebracht naar 1 jaar.

Lees hier het hele verhaal over motorrevisie bij Roelofs Parts.

Jorg Bos

Jorg Bos

Account Manager Metrologie Nederland | jorg.bos@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *