Sep
27
2013

Renoveren en herontwikkeling: laser scans bieden belangrijke details

Renoveren en herontwikkeling: laser scans bieden belangrijke detailsWanneer gebouwen gesaneerd of gerenoveerd moeten worden is het ‘Fingerspitzengefühl’ van planners en architecten nodig. Vaak ook zijn er geen plannen danwel geen actuele plannen op voorraad. Nauwkeurige en uitgebreide gegevens voor bouwactiviteiten worden geleverd door documentatie middels een 3D laser scanning. Twee recente voorbeelden:

Los Angeles Convention Center

Gebouwd in 1971 wordt het Los Angeles Convention Center beschouwd als een van de grootste beurs-en congrescentra in de wereld en trekt ieder jaar tot 2,5 miljoen bezoekers. In de toekomst zullen het er nog meer worden, zo luiden de ambitieuze plannen. Onder andere zijn de bouw van een stadion voor sport en entertainment evenementen gepland. Om hiervoor ruimte te maken, wordt de achterkant van de huidige westelijke toren gesloopt. De gedetailleerde gegevens van de complexe structuur van de toren biedt de FARO Laser Scanner Focus3D. De inspecteurs van de Mollenhauer Group Ltd. Los Angeles hebben de scangegevens met behulp van FARO SCENE-software verwerkt. De precieze meetpunten vormden de basis voor een nauwkeurige Revit-model van de westelijke toren. Met dit model kan de projectarchitect de volgende fase van de aanbouw starten.

Het 3D laser scanning project vergemakkelijkt de ontwikkeling van cruciaal belang. Jenny Clark, hoofd van de 3D-meting in Mollenhauer Group, vat de voordelen ald volgt samen:
• Grote hoeveelheden gegevens kunnen relatief snel worden vastgelegd;
• Een gedetailleerde meting van het interieur is mogelijk;
• Zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen kan de Focus3D gemakkelijk meten;
• De verdere verwerking van de data is eenvoudig. De software met WebShare functie zorgt voor een optimale communicatie tussen de projectpartners.

John Anson Ford Theatre

De 3D-experts van de Mollenhauer Group hadden met het John Anson Ford Theatre – een van de oudste theaters die vandaag nog in Los Angeles wordt gebruikt – met ‘historische substantie’ te maken. Het gebouw werd in 1931 volledig uit gegoten beton gebouwd en is gebaseerd op de architectuur van Jeruzalem. Nu is het oud en moet het worden aangepast aan de geldende veiligheidsvoorschriften. De opdracht werd aan de architecten Levon and Associates Architects gegund. De opdracht om nauwkeurige 2D plannen en een 3D-model van het theater te creëeren ging naar de Mollenhauer Group.

Complex bouwwerk in minder dan een week vastgelegd

In slechts een week, slaagde Mollenhauer erin om het gehele gebouw op te meten. Daarvoor moesten met name de pauzes in de overvolle evenementenkalendervan het theater gebruikt worden. Ook hier werden de gegevens in FARO SCENE tot geregistreerde puntenwolk – bestaande uit een groot aantal afzonderlijke scans – verwerkt, en vervolgens in de software AutoCAD Cloudworx geïmporteerd. Samen met conventionele enquêtegegevens ontstond uiteindelijk een 3D CAD-model van het gebouwencomplex, waarin waardevolle informatie voor de renovatie werd verstrekt. John Anson Ford Theatre, ingescand met de FARO Laser Scanner Focus3D

John Anson Ford Theatre; Foto: Mollenhauer Group. www.mollenhauergroup.com

Marnix van der Wolk

Marnix van der Wolk

Account Manager Laser Scanner Benelux | marnix.vanderwolk@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *