Apr
02
2014

Exacte data voor de perfecte illusie tijdens het ‘Festival of Lights’

Exacte data voor de perfecte illusie tijdens het ‘Festival of Lights’Gedetailleerde driedimensionale gegevens vormen een belangrijke basis voor een uitgebreide renovatie of restauratie. Zelfs voor video- en lichtinstallaties zijn exacte digitale gegevens vereist. Een snelle en goedkope manier om zelf complexe objecten en geveldetails te registreren en visualieren, biedt een 3D- laserscanner. Met slechts een paar scaninstellingen kunnen belangrijke data gegenereerd worden. De spectaculaire lichtinstallatie in het legendarische Adlon hotel in Berlijn toont één van de vele mogelijkheden.

Voor het jaarlijkse ‘Festival of Lights‘, werd de gevel van het hotel omgevormd tot een spectaculair doek. Het idee hierachter: het laten fuseren van de digitale installaties met de gevel zodat een driedimensionaal beeld met bewegende lichtstrepen en imaginaire watervallen ontstaat. Om het licht en de videoshow op de millimeter nauwkeurig op de gevel af te stemmen, was een exact driedimensionaal oppervlaktemodel van het gebouw nodig.

Conventionele meettechnieken zijn relatief complex en zouden hotelgasten kunnen storen. Het Adlon is tevens gelegen aan een zeer drukke straat bij de Brandenburger Tor. Daarom kozen de landmeetkundige ingenieurs van SCAN3D voor moderne laserscantechnologie. Een mobiele 3D scanner die snel kan worden geplaatst, gemakkelijk is in gebruik en gegevens ook ’s nachts kan verzamelen.

Het meetteam legde uiteindelijk vanuit drie scanposities het hotel vast: op tien meter voor het gebouw, op 30 meter afstand vanaf de straat, en op 60 meter afstand vanaf het dak van een gebouw aan de overkant van de straat.

Uit de scangegevens werden ongeveer 2,4 miljard meetcoördinaten gegenereerd. Voor verdere verwerking, werden de gegevens direct in de software geimporteerd en uiteindelijk verwerkt tot een driedimensionaal oppervlaktemodel met een schaal 1:10.

De videokunstenaar stemde met behulp van het 3D-model zijn 3D animatie millimeter voor millimeter op de gevel van het Adlon af en bereidde de beamer voor op de spectaculaire show tijdens het ‘Festival of Lights’ in Berlijn.

Het minutieuze voorwerk wierp zijn vruchten af: ‘s avonds, trok de glinsterende en schijnbaar bewegende gevel van het Adlon duizenden bezoekers in de ban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *