Jun
20
2014

Belgische Mechatronicamarkt: Voorzichtig herstel maar uitdagingen blijven

Hoe tegemoet komen aan de eisen van deze concurrerende markt?

Belgische mechatronica-markt2

Voor het eerst in lange tijd verwacht de mechatronicasector een stabilisatie van de economische activiteit in het komende halfjaar. Daarnaast wordt ook een lichte stijging van de investeringen verwacht. Zo blijkt uit het halfjaarlijkse conjunctuuronderzoek van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Een voorzichtig herstel lijkt in de maak, al mogen we nog niet te vroeg victorie kraaien. De mechatronica is een R&D-intensieve en een door innovatie gedreven industrie en de investering van tijd en middelen weegt dan ook zwaar door. Bovendien moet het ook steeds sneller, beter en efficiënter. De huidige markt houdt heel wat uitdagingen in voor mechatronica-bedrijven. Mobiele coördinatiemeetinstrumenten (CMM’s) kunnen je helpen om die aan te gaan.

Rapid en digital prototyping voor snelle testversies
Innovatie en de snelle introductie van nieuwe producten is cruciaal mede door de hoge internationale druk van klanten en concurrenten. Prototypes zijn echter vaak duur en tijdrovend. Modellering en simulatie kunnen hier een oplossing bieden. Rapid prototyping bijvoorbeeld waarbij aan de hand van nauwkeurige 3d-scans in no-time een fysiek prototype gemaakt kan worden, komt tegemoet aan de behoefte om snel en efficiënt betaalbare eerste versies van een product of onderdeel te produceren. Bij erg complexe onderdelen kies je beter voor digital prototyping waarbij specifieke software het mogelijk maakt om een prototype virtueel uit te testen op basis van uitgebreide 3D-registraties.

Continue controle voor kwaliteitsgarantie
Maar liefst drie vierde van de Belgische mechatronicasector is bestemd voor export. Ons land staat erom bekend mechatronicaproducten van de hoogste kwaliteit af te leveren. Met name onze wolspoelautomaten en tabletteermachines genieten internationaal aanzien. Om die standaard te kunnen behouden, is een continue kwaliteitsbewaking vereist. Met scanarmen en laser scanners bijvoorbeeld kunnen tijdens elke fase van het productieproces controles en metingen uitgevoerd worden. Van de controle van geleverde onderdelen tot tussentijdse controles van onderdelen, met als resultaat minder afgekeurde exemplaren en aanpaswerk.

Mobiele instrumenten voor meer flexibiliteit
Mechatronica-bedrijven moeten zich snel kunnen aanpassen aan de steeds veranderende behoeften van de markt. Flexibiliteit en inzetbaarheid zijn de sleutelwoorden. In de moderne productieomgeving komen mobiele instrumenten dus goed van pas. Ze zijn licht en kunnen overal ingezet worden waar metingen verricht moeten worden. Zo kan één instrument voor meerdere stappen in het ontwikkelings- of productieproces gebruik worden of op verschillende sites. Daarnaast staan eco-technologie en duurzaamheid hoog op de agenda. Dat geldt niet alleen voor het eindresultaat maar eveneens voor het productieproces waar snelle en energie-efficiënte systemen de voorkeur genieten.

Kennisuitwisseling met klanten, leveranciers en andere machinebouwers
De mechatronica is een kennissector, en uitwisseling van die kennis en expertise kunnen we alleen maar aanmoedigen. Als we de handen in elkaar slaan, kunnen we veel meer bereiken. Wie mee wil werken aan deze open innovatie en informatie-uitwisseling kan terecht bij het Flanders’ Mechatronics Technology Centre (FMTC) of bij Mécatech voor Wallonië.

Hans Rymenants

Hans Rymenants

Account Manager Metrologie België | hans.rymenants@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *