Jul
24
2014

3D-printen van de grond in de luchtvaartindustrie

trackarm-aerospace

Eind vorig jaar stuurde de Royal Air Force voor het eerste een Tornado-gevechtsvliegtuig met 3D-geprinte metalen onderdelen de lucht in en ook Airbus maakt de overstap van prototypes naar eigenlijke onderdelen voor haar luchtschepen. Onder andere haar modellen A350 XWB en A300/A310 bevatten onderdelen uit de printer.

Licht als een veertje …
Het voordeel dat met stip op nummer één staat voor de luchtvaart is het gewicht van 3D-geprinte onderdelen. Gewicht is een belangrijke factor in deze sector en aangezien geprinte onderdelen door de band genomen maar liefst half zo licht zijn als traditionele onderdelen, mag het niet verbazen dat steeds meer vliegtuigbouwers hun (toe)vlucht nemen tot 3D-technieken.

… maar toch sterk en duurzaam
Daarnaast biedt de techniek waarbij laag per laag fysieke objecten worden opgebouwd voordelen op het gebied van stevigheid en consistente kwaliteit. Dat komt onder andere doordat het onderdeel uit slechts één stuk bestaat waarvan elk dun laagje minutieus op het vorige wordt geprint. Eenzelfde onderdeel uit de printer kan dus een veel hogere belasting of druk aan.

Oog voor het milieu
3D-printen heeft overigens ook voordelen op gebied van milieu. Zo hebben vliegtuigen die gemaakt zijn met lichtere onderdelen, minder brandstof nodig. Bovendien wordt er aanzienlijk minder afval geproduceerd. Bij traditionele productietechnieken wordt vaak tot 90% van het materiaal weggehaald. Meer nog, met 3D-printen kan het afval in sommige gevallen zelfs gebruikt worden om nieuwe onderdelen te maken, momenteel is dat bijvoorbeeld al het geval met gerecycled plastiek.

Mijn thuis is waar m’n printer staat
Het mooie aan 3D-printen is dat je niet gebonden bent aan één bepaalde locatie. Dit opent mogelijkheden om bijvoorbeeld reserveonderdelen te maken op plaatsen waar normaal gezien geen productiecapaciteit aanwezig is. Bovendien is het risico op onderdelen die niet passen miniem. Verschillende oplossingen kunnen eerst uitgetest worden op het computermodel alvorens ze te produceren. Bovendien kan het onderdeel ook relatief eenvoudig aangepast worden indien nodig bijvoorbeeld wanneer een reserveonderdeel geprint moet worden.

Nog niet helemaal ready for take-off
Toch blijft de sector nog voor heel wat uitdagingen staan. Zo gaat het proces van de laagjes leggen nog te traag. Ook de kosten voor de materialen zijn best duur en het aantal aanbieders beperkt. Deze discipline moet dus nog wat aan maturiteit winnen maar we zien steeds meer toepassingen, niet enkel in de luchtvaart maar in allerhande sectoren. Als je het mij vraagt, is het slechts een kwestie van tijd voor de technologie echt doorbreekt.

Toine van Beugen

Toine van Beugen

Regional Manager FARO Benelux | toine.van-beugen@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *