Jul
04
2014

3D-scannen in de forensische wereld

Reconstructie van busramp in Sierre met behulp van 3D-laserscanner

Forensisch deskundigen van het IFS zijn volop bezig met de reconstructie van de busramp in het Zwitserse Sierre twee jaar geleden. Om meer duidelijkheid te kunnen scheppen over de mogelijke oorzaak van de ramp voeren de experts van het IFS een 3D-onderzoek met behulp van laserscantechnnologie.

3D-simulatie aan de hand digitale reconstructie
Het IFS, kort voor Independent Forensic Services, is een forensisch onderzoeksbureau. Een van haar specialiteiten is de zogenaamde 3D Forensics waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van 3D-laserscanners. Aan de hand van een volledig digitale reconstructie van een ongeval maken die de simulatie van een gebeurtenis in 3D mogelijk. En dat is precies wat de experts nu zullen doen.

Volledige 3D-scan van de bus
Het IFS maakt gebruik van een bus van hetzelfde type als het voertuig dat in maart 2012 in een tunnel in Sierre crashte. Een volledige 3D-scan van die bus vormt de basis van het onderzoek. De experts zullen met de bus manoeuvres nabootsen gebaseerd op rapporten en tekeningen van de politie. Zo willen ze een beter beeld krijgen van het rijgedrag van de chauffeur en achterhalen welke stuurbewegingen hij maakte in de tunnel.

Verschillende verkeersdeskundigen menen dat de chauffeur van de bus op verschillende momenten zijn rijrichting had kunnen bijsturen en snelheid had kunnen minderen. Hierdoor rijst de vraag of het meer was dan een ongeluk. Met haar onderzoek wil het IFS dan ook achterhalen wat er precies is gebeurd die bewuste nacht.

In de onderstaande video van een nieuwsbericht van het VTM nieuws van woensdag 2 juli jongstleden, kan je de voorbereidingen van de experts zien en geven ze een korte toelichting.

Video

Groeiende discipline binnen forensisch onderzoek
3D Forensics is een groeiende discipline binnen het vakgebied van forensisch onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van totaalstations, laserscanners en fotogrammetrie, bijvoorbeeld om de scène van een ongeval in 3D te kunnen vastleggen. Het digitaal bewijsmateriaal kan vervolgens geanalyseerd worden en de omgeving kan worden omgebouwd tot een werkmodel van de scène zoals die eruit zag op het moment van het ongeval.

Met behulp van een 3D-laserscanner kunnen onderzoekers van ongelukken snel grote hoeveelheden gegevens vastleggen en de virtuele locatie meenemen naar kantoor. Zichtlijnen bijvoorbeeld, kunnen vanuit verschillende posities worden geanalyseerd of vergeleken met OEM CAD-bestanden voor de schadeanalyse van voertuigen. Een animatie van het ongeval om het gebeurde te simuleren, behoort ook tot de mogelijkheden. 3D-scans veranderen locatieschetsen als het ware in een digitaal forensisch hulpmiddel.

De 3D-laserscantechniek ondersteunt forensische experts door hen tijd te besparen en buitengewoon nauwkeurige resultaten te leveren.

Hans Rymenants

Hans Rymenants

Account Manager Metrologie België | hans.rymenants@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *