Sep
19
2014

Hoe meetinstrumenten je productiviteit kunnen verbeteren

Productiviteit verhogen = concurrentiekracht vergroten

Productiviteit verhogen = concurrentiekracht vergroten

Productiviteit is dé sleutel om het concurrentievermogen van je bedrijf op te krikken. Degelijke opleidingen voor medewerkers, vlotte communicatie en transparante processen dragen allemaal bij tot een hogere productiviteit. Maar ook op het procesniveau kunnen er heel wat productiviteitsslagen gemaakt worden. Zo speelt de technologie die je kiest een erg belangrijke rol. Op gebied van meetapparatuur bijvoorbeeld. Of het nu gaat om productontwikkeling, inspectie of kwaliteitscontrole, er zijn drie belangrijke aspecten

die een erg grote invloed hebben op het meetproces en dus op de productiviteit van je onderneming.

Waar, wat, wanneer?
Voor een moderne productieomgeving ga je wellicht op zoek naar een geschikte CMM (coördinatenmeetmachine). Het is het essentieel om te kijken waar en wanneer je het meetinstrument nodig hebt. Op hoe meer plaatsen je metingen wil uitvoeren, hoe belangrijker het is dat de CMM flexibel is en dat je het makkelijk kan verplaatsen. Een mobiele CMM kan je naar het te meten voorwerp brengen, zo bespaar je alvast heel wat tijd, zeker wanneer het gaat om erg grote of complexe assemblages. Ook de plaats waar je meet speelt een rol. Is die onderhevig aan temperatuurverschillen? Zorg dan dat je kiest voor een instrument dat hier mee uit de voeten kan. Koude of warmte kunnen namelijk een invloed hebben op de nauwkeurigheid van de metingen. Een meetinstrument dat multi-inzetbaar is bespaart je tijd én geld. Zo kan je bijvoorbeeld uiteenlopende oppervlakken en materialen controleren met één en hetzelfde meetsysteem.

Snel, sneller, snelst
Een ander belangrijk aspect is de efficiëntie of snelheid waarmee het systeem kan meten. Ga na wat het meetbereik is van de CMM zodat je een idee hebt van de on-site meettijden, die wil je zo kort mogelijk houden. Ook het opstellen van de apparatuur heeft zo zijn impact op de efficiëntie. Bij instrumenten waarbij je bijvoorbeeld geen coatings of targets hoeft aan te brengen, bespaar je wederom heel wat tijd. Daarnaast is het ook goed om na te gaan of het instrument gebruiksvriendelijk is. Zo kan je enerzijds besparen op de trainingstijd en kunnen meerdere medewerkers er mee aan de slag. Een win-win dus!

Feedback please
Last but definitely not least, spelen uiteraard de prestaties van het instrument een cruciale rol. Naast snel en eenvoudig moet het ook juist meten. De ene toepassing is de andere niet, bepaal dus goed welke nauwkeurigheid je nodig hebt voor een bepaalde taak en vergelijk de herhaalbaarheid van verschillende meetsystemen. Hier is het ook essentieel om te kijken naar het feedbackmechanisme. Wanneer je die bijvoorbeeld pas aan het eind van de meting krijgt, gaat hiermee heel wat tijd verloren. Real-time feedback is hier een echte meerwaarde. Zo kan je gelijk bijsturen of corrigeren waar nodig.

Je ziet het, er komt heel wat bij kijken om een geschikt meetinstrument te kiezen. Meer weten? Ontdek hier de verschillende soorten meetinstrumenten en hun toepassingen!

Jorg Bos

Jorg Bos

Account Manager Metrologie Nederland | jorg.bos@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *