Dec
10
2014

Lean Manufacturing voor dummies

Lean Manufacturing

 

Hoe CMM’s kunnen helpen om meer te doen met minder

Lean manufacturing, het lijkt weer zo’n modewoord maar eigenlijk komt het erop neer dat je een maximale waarde voor de klant gaat realiseren op een zo efficiënt mogelijke manier. En dat is precies waar we naar op zoek zijn, naar methodes die ons toelaten sneller en goedkoper te produceren zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Eigenlijk is lean manufacturing ook helemaal niet nieuw. Het principe vindt z’n oorsprong in de wereldberoemde lopende band van Henry Ford. Maar laten we eens inzoomen op lean manufacturing anno 2014 en hoe CMM’s hier van nut kunnen zijn.

 

Verspilling, een serieuze zaak

De basisprincipes van lean manufacturing zijn het creëren van een continue flow en verspilling zo veel mogelijk elimineren. In plaats van traditioneel te zoeken naar punten in de productieketen waar bespaard of minder verspild zou kunnen worden, wordt de hele organisatie onder de loep genomen. Verspilling gaat dan ook veel verder dan louter materiële verspilling. Zo wordt er bij lean manufacturing erg veel belang gehecht aan allerlei soorten tijdsverspilling. Door bijvoorbeeld op iets of iemand te moeten wachten om een taak te voltooien, door onnodige verplaatsingen, wachtrijen of door reparaties die moeten gebeuren. Ook energieverspilling door teveel te produceren of teveel energie of mankracht die in een product kruipt, zijn belangrijke aspecten.

 

De juiste flow vinden

Mobiele CMM’s zijn erg geschikt om bedrijven te helpen met procesoptimalisatie door deze te stroomlijnen en verspilling te verminderen. Door bijvoorbeeld een mobiele CMM op de productielijn te installeren, kunnen bedrijven een vlottere flow creëren en zo twee soorten verspilling in één keer elimineren namelijk wachttijden en onnodig transport. Er komt namelijk een vlottere overgang van het ene punt op de productielijn naar het andere. Op die manier worden tegelijk ook de wachttijden, die vaak het gevolg zijn van produceren aan de lopende band, verkort of zelf volledig geëlimineerd. Machines hoeven niet te stoppen met fabriceren omdat de inspectie van onderdelen ten eerste sneller gaat en ook ter plaatse kan gebeuren. Het risico op fouten is bovendien ook een stuk kleiner.

 

Foutje van de firma

Fouten herstellen is zo’n andere typische verspilling waar bij lean manufacturing naar gekeken wordt. Perfectie bestaat niet maar het is zaak om fouten zo vroeg mogelijk op te sporen zodat ze zo snel mogelijk rechtgezet kunnen worden. Als er bij de ruwe grondstof een fout gevonden wordt dan kan dit doorgaans relatief goedkoop hersteld of vervangen worden. Hoe verder in het productieproces, hoe tijdsintensiever en duurder het wordt om fouten te corrigeren. Een goede strategie is een CMM te installeren daar waar de materialen of grondstoffen binnenkomen. Door ze onmiddellijk te scannen wordt er voorkomen dat grondstoffen of ruwe materialen toch verdergaan in het productieproces. Ook tussentijdse inspecties om bijvoorbeeld te kijken of onderdelen goed gemonteerd zijn, voorkomen tijdverspilling en kosten.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe CMM’s kunnen helpen om aan lean manufacturing te doen. Wil je hierover meer weten? Op de website van FARO vind je heel wat meer informatie en praktische voorbeelden.

 

Marnix van der Wolk

Marnix van der Wolk

Account Manager Laser Scanner Benelux | marnix.vanderwolk@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *