Feb
04
2015

Advanced 3D Laser Solutions & FARO – een winnende combinatie

IMG_7734

Na het afsluiten van een groot contract voor het scannen en de opzet van een grote chemische proceslocatie was Advanced 3D Laser Solutions onlangs de geselecteerde aanbieder voor soortgelijke complexe projecten, waarbij vijf grote terminals voor brandstofdistributie in de UK gescand moesten worden. De eerste eis van de cliënt van Advanced 3D Laser Solutions was het voorbereiden van nauwkeurige isometrieën voor alle terminalpijpleidingen, ter voorbereiding op de inspecties voor het voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor drukregelsystemen.

De binnen Advanced 3D Laser Solutions gedurende de afgelopen 35 jaar opgebouwde technische expertise op het gebied van procestechniek in gasgevaarlijke omgevingen verleende de onderneming een grote voorsprong op de andere inspectiebedrijven. De Advanced 3D Laser Solutions & FARO – een winnende combinatie cliënt was zo onder de druk van de gebruikte scanmethoden en de uiterst accurate FARO Focus 3D-laserscanner, dat hij al snel de verdere, blijvende voordelen van het nog uitgebreider modelleren van de complexe sites inzag.

De cliënt had eerder overwogen alle vereiste metingen met conventionele inspectiemethoden uit te voeren. Het werd echter duidelijk dat deze tijdrovende methoden gepaard zouden gaan met aanzienlijk hogere kosten, en dat de inspecteurs meer risico zouden lopen bij het benaderen van hooggelegen pijpleidingen.

Nadat gebleken was dat het mogelijk was snel en veilig een groot aantal gegevens te verzamelen en te verwerken (de Faro Focus 3D kan ongeveer een miljoen datapunten per seconde verzamelen), zonder de installatie daadwerkelijk te betreden, was de cliënt overtuigd dat laserscanning met FARO de beste aanpak was. Deze methodologie verkleinde eveneens het aantal mogelijke eventuele menselijke fouten gerelateerd aan handmatige metingen en werd ook als veiliger beschouwd. Daarna werd er een contract gesloten; Advanced 3D Laser Solutions diende een overzicht van zijn methodiek in en voerde risicobeoordelingen voor het bewaken van de activiteiten op de locatie uit.

SCANNEN

Er werden twee geavanceerde, door Opti-Cal Survey Equipment geleverde, FARO Focus 3D-laserscanners gebruikt om het uitgebreide meetwerk op de locatie uit te voeren. De gemakkelijk te gebruiken FARO Focus laserscanner is de kleinste en lichtste laserscanner op de markt en het ideale gereedschap voor het zowel binnen als buiten snel en nauwkeurig meten in drie dimensies. De ultra-draagbare Focus laserscanner wordt overal ter wereld onder de zwaarste omstandigheden gebruikt en maakt snelle, ongecompliceerde en zeer nauwkeurige metingen van objecten en gebouw-en mogelijk. Hij legt architectonische gevels, complexe structuren, productie- en leveringsinstallaties, ongevalslocaties en componenten met groot volume vast.

FARO is wereldwijd de meest vertrouwde leverancier van 3D-meettechniek, imaging en realisatietechnologie. Met de technologie van FARO kunnen uiterst nauwkeurige 3D-metingen, imaging en 3D-vergelijkingen van onderdelen en complexe structuren binnen productieen kwaliteitsborgingsprocessen worden uitgevoerd. De apparatuur wordt onder meer gebruikt voor het inspecteren van componenten en assemblages, productie planning en documenteren van ruimtes met grote inhoud of structuren in 3D. Met 3D-meettechnologie van FARO kunnen bedrijven de grootste effectiviteit behalen en processen verbeteren.

De Focus3D X 330 biedt een extra lang bereik van 330 m, terwijl het Focus3D X 130 model een apparaat met gemiddeld bereik is dat tot op 130 m nauwkeurig kan scannen. Beide scannermodellen zijn voorzien van GPS en bieden de mogelijkheid om zelfs in fel zonlicht te scannen. Door scannen op afstand en vrijwel onbeperkte uitwisseling van gegevens via SCENE Web-Share Cloud is deze oplossing voor laserscanning echt mobiel.

Door gebruik van de FARO Focus laserscanners en vier sets ‘Flexi’-bolreflectoren voor doelreferentie tussen de scans door, zorgde de ervaring van Advanced 3D Laser Solutions op dit gebied ervoor dat alle metingen met minimale impact op de efficiency van de bedrijfsactiviteiten werden voltooid. In totaal werden er op de vijf terminals meer dan 1000 individuele, nauwkeurige scans gemaakt. Gewoonlijk deed Advanced 3D Laser Solutions 3-4 dagen over het ter plaatse scannen van elke terminal. De bestanden van de ver-zamelde puntenwolken werden daarna snel geconverteerd naar makkelijk te beheren 3D-CAD-bestanden.

Naast het profijt van de geleverde bestanden, geniet de cliënt van Advanced 3D Laser Solutions van de vele overige voordelen van het hebben van een uiterst nauwkeurig locatiemodel. Met een nauwkeurigheid van +/-2 mm worden nu onderdelen van het locatiemodel verschaft aan aannemers die betrokken zijn bij nieuwe kapitaalinvesteringen. Advanced 3D Laser Solutions leverde ook

hoogwaardige virtuele video-fly-throughs, die de cliënt overweegt te gaan gebruiken als hulpmiddel bij trainingen voor operators. In de toekomst wil Advanced 3D Laser Solutions beheersystemen voor bedrijfsmiddelen gaan ontwikkelen op basis van het geavanceerde proces voor locatiemodellering.

Marnix van der Wolk

Marnix van der Wolk

Account Manager Laser Scanner Benelux | marnix.vanderwolk@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *