May
02
2015

3D scanners als een handige tool voor de bouwsector

Alles wat je moeten weten over BIM

Een goede planning is van cruciaal belang voor architecten, constructeurs en aannemers in elk type bouwproject. 3D-documentatie in elke fase, van ontwerp tot eindcontrole, helpt kostbare re-work fouten voorkomen. Vele architectenbureaus, ingenieursbureaus en aannemers hebben 3D-laserscanners voor 3D-modellering en as-built documentatie geadopteerd. Toepassingen in de bouw vinden we vooral in BIM gerelateerde processen en bij herbestemmingen en renovaties, waarbij geen betrouwbare informatie of tekeningen aanwezig zijn. 3D-laserscannen kan dan enorme voordelen opleveren, omdat geen enkel detail over het hoofd wordt gezien en alles exact is vastgelegd.

 

Scanning data als basis voor CAD en 3D

De laserscanner meet alles binnen zijn bereik in 3 dimensies. Punten die de laserstraal terugkaatst, worden omgezet in pixels. Door het combineren van verschillende standplaatsen wordt een totaalbeeld verkregen. Bij laserscanning is een nauwkeurigheid van 0,2 – 0,5 cm standaard. Vanuit deze data kunnen CAD-tekeningen en 3D-modellen gemaakt worden, die compatible zijn met alle gangbare softwareprogramma’s voor bouwkunde en landmeetkunde. Op deze manier kunnen architecten, ingenieurs en aannemers direct een goed beeld krijgen van het project.

 

Van plan om te bouwen?

Met 3D scanning beschikken architecten over een optimale en actuele basis voor planning en uitvoering van bouwprojecten en het beheer van onroerend goed. Door de nauwkeurige vaststelling van afmetingen en volume is zowel tijdens de uitvoering als bij de oplevering een snelle en nauwkeurige vergelijking mogelijk met de ontwerptekeningen. Hierdoor kan men tot 30% kosten besparen. Daarnaast wordt er bij het bouwen ook meer rechtszekerheid geboden aangezien bij enig dispuut men er simpelweg de 3D plannen bij kan nemen om te zien of deze kloppen of niet en waar, en vooral bij wie, de fout ligt.

 

… of om te verbouwen?

Wijzigingen in bestaande gebouwen kunnen met 3D scanning in een handomdraai gedocumenteerd worden. De scangegevens leveren een uitstekende as-built met een hoog detailniveau, zonder dat er iets vergeten wordt, en zonder gevaar voor degene die de opmetingen doet. Zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen, bij gevaarlijke situaties of kwetsbare oppervlakken beschikt men over metingen van hoge kwaliteit, dankzij het contactloos inmeten dat ook op (grote) afstand mogelijk is. Daarnaast komen vele 3D scanners nu ook in een handige draagbare versie zodat zelfs de moeilijkste plekjes gemakkelijk bereikt kunnen worden en eenvoudig gescand kunnen worden.

 

Draagbare scanners als volgende stap in de bouw

De FARO 3D Freestyle is een draagbare scanner die het werken op moeilijke plaatsen veel makkelijker maakt. Onze klanten benadrukken voortdurend het belang van een eenvoudige workflow, draagbaarheid en betaalbaarheid als de belangrijkste drijfveren voor het gebruik en de aanschaf van 3D-laserscanners. Daarom is deze gebruiksvriendelijke handheld laserscanner van industriële kwaliteit ontwikkeld dat minder weegt dan een kilo. De draagbaarheid van de Freestyle3D geeft gebruikers de mogelijkheid om te manoeuvreren en te scannen in krappe en moeilijk bereikbare plaatsen waardoor hij ideaal is voor het verzamelen van gegevens bij restauraties van gebouwen.

 

Alleen maar voordelen

Het gebruik van 3D scanners bij bouwen of verbouwen biedt alleen maar voordelen. De precisie van de scans zorgt ervoor dat er geen discussie kan zijn bij een dispuut over de bouw. Daarnaast zorgt het gebruik van de scanners en specifieke CAD-software voor een enorme tijd- en kostenbesparing. Daarnaast heeft de komst van draagbare 3D scanners voor een revolutie gezorgd in de bouwsector.

 

Meer informatie:

http://www.faro.com/nl-nl/producten/3d-documentatie

Marnix van der Wolk

Marnix van der Wolk

Account Manager Laser Scanner Benelux | marnix.vanderwolk@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *