Dec
16
2015

Het verkeersongeval van Puissegin: de Faro Focus3D Laserscanner zorgt voor de digitalisering van het ongeval

Op vrijdag 23 oktober 2015 komen 43 mensen om het leven in Puisseguin, Frankrijk, door een botsing van een bus met gepensioneerden en een vrachtwagen, waarin zich de bestuurder en zijn drie jaar oude zoon bevond. Zeer snel werd een team van politie experts ter plaatse gestuurd om de plaats van het ongeval in te scannen en te digitaliseren. Onder hen bevonden zich ook agenten van het IRCGN, het crimineel onderzoeksinstituut van de nationale politie van Frankrijk. Het team van experts was reeds verschillende jaren uitgerust met FARO scanners en gebruikte de FARO Focus3D voor het digitaliseren en de plaats van het ongeval in 3D weer te geven om zo de locatie te kunnen blijven bestuderen ook al is de plaats dan reeds opgeruimd.

Kolonel Patrick Touron, de verantwoordelijke voor het crimineel onderzoeksinstituut van de nationale gendarme (IRCGN) presenteerde de resultaten en legde na het ongeval uit hoe de digitalisering van de locatie in zijn werk ging. Van deze scene was een 3D model gemaakt door de gendarmes om de toestand van de weg te kunnen vaststellen, maar ook de hoek van de botsing tussen de twee voertuigen. De elementen die uit de scans waren gehaald lieten hen toe om een beter begrip te krijgen van de oorzaken van het ongeval en de feiten die tot het ongeval geleid hadden, en deze stap voor stap te kunnen reconstrueren.

Met de opkomst van lasertechnologie en de behoefte om digitale gegevens snel te kunnen analyseren en over te brengen naar andere tools, is de 3D laserscanner uitermate gepast voor ongevalsreconstructie. De tijdwinst voor de gegevensverzameling als ook het registreren van de plaats van het ongeval, de voertuigen en de grote hoeveelheid gegevens, biedt een beslissend voordeel voor de experts in de reconstructie van ongevallen in scenario’s waar tijd en precisie van kritiek belang zijn.

3D laserscanners voor de reconstructie van een ongeval: hoe gaat het in zijn werk?

Moderne laserscanners helpen experts op het gebied van ongevalsreconstructie en medische experts  om op een efficiënte manier gegevens te verzamelen van de plaats van een ongeval en de betrokken voertuigen. Met een snelheid van een miljoen punten per seconde, zijn laserscanners snel, precies, volledig in gebruiksvriendelijk op een manier die niet te vergelijken is met traditionele documentatiemethodes. De snelheid waarmee gegevens verzameld kunnen worden met een laserscanner laat experts toe om de tijd ter plaatse tot een minimum te beperken, wat voor hen ook veiliger is en wat files vermindert die veroorzaakt worden door de sluiting van wegen.

numerisation-accident-puisseguin-faro-focus-3dDe voordelen van een laserscanner in ongevalsreconstructie

Bij een verkeersongeval is de tijd altijd van cruciaal belang. Met een laserscanner kan men met één druk op de knop het hele gebied scannen. Op deze manier is de gebruiker vrij om zich te concentreren op andere domeinen van het onderzoek. Daarnaast kan, door het gebruiksgemak van de configuratie en de gegevensverzameling, de inspectie van de locatie en de betrokken voertuigen door één enkele persoon gedaan worden. Naast het gebruiksgemak en de snelheid van de gegevensverzameling, doen de laserscanners zeker niet onder op het gebied van precisie. De gegevens van een laserscanner zijn zo nauwkeurig dat deze voldoen aan de strenge juridische eisen om als bewijsmateriaal gebruikt te worden in de rechtbank.

De laserscanner is in staat om een grote hoeveelheid gegevens van een ongevalslocatie op te nemen zonder hiervoor een selectie te maken uit de verzamelde gegevens. Hij meet alles wat hij “ziet” in zijn scanlijn zoals de karakteristieke eigenschappen van de locatie, de bochten in de weg, de zichtlijnen en de gebouwen. Al deze elementen kunnen tijdens de reconstructie geanalyseerd worden en gebruikt worden in presentaties, animaties of zeer precieze en gedetailleerde simulaties.

modelisation-accident-puisseguin-faro-focus-3d

De FARO Focus 3D Laserscanner is ook gebruikt bij het bloedbad van Chevaline. Met dit toestel is de misdaadlocatie van Chevaline in een mum van tijd gescand en zijn waarheidsgetrouwe scans  gegenereerd met een hoge nauwkeurigheid, alvorens de locatie van de misdaad vervuild en veranderd werd. Daarnaast werkte het IRCGN met de 3D modellen tijdens het onderzoek. Dit type toepassingen laat toe om een misdaadlocatie te beschermen om op deze manier verschillende scenario’s te kunnen afspelen om de feiten of verschillende hypotheses te begrijpen en te analyseren vanuit verschillende oogpunten of elementen van het onderzoek.

Marnix van der Wolk

Marnix van der Wolk

Account Manager Laser Scanner Benelux | marnix.vanderwolk@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *