Jun
29
2016

Welke voordelen biedt de IP 52 index voor 3D-metrologie uitrusting?

De nieuwste aanvulling voor de FARO Laser Tracker Vantage is de IP 52 index. Wat houdt zo’n index precies in en welke voordelen biedt ze voor gebruikers?

De IP index van een apparaat geeft de graad van bescherming tegen penetraties van vaste voorwerpen (eerste cijfer) en vloeistoffen (tweede cijfer) weer. De classificatie wordt weergegeven in stijgende graad van doeltreffendheid. 0 is dus de laagste score, 8 de hoogste. Een gradatie wordt aan materiaal toegekend na een reeks van tests die aan de NF EN 60.529 norm voldoen en wordt door de IEC (International Electrotechnical Commission) uitgegeven.

 

Eerste Cijfer – vaste voorwerpen materialen

   

Tweede cijfer – vloeistoffen

0 Geen bescherming 0 Geen bescherming
1 Bescherming tegen vaste voorwerpen van 50 mm groot 1 Bescherming tegen waterdruppels die verticaal op het oppervlak terechtkomen, t.a.v. de normale stand van het apparaat
2 Bescherming tegen vaste voorwerpen van 12 mm groot 2 Bescherming tegen waterdruppels die met een maximale hellingsgraad van 15 graden op het oppervlak terechtkomen, t.a.v. de normale stand van het apparaat
3 Bescherming tegen vaste voorwerpen van 2,5 mm groot 3 Bescherming tegen regenwater als het water niet in een hoek van meer dan 60 graden op het oppervlak komt
4 Bescherming tegen vaste voorwerpen van 1 mm groot 4 Bescherming tegen spatwater en druppels
5 Bescherming tegen stofophopingen 5 Bescherming tegen waterstralen
6 Bescherming tegen stofpenetratie (Luchtdicht) 6 Bescherming tegen spatwater, golven en waterstralen
7 Bescherming tegen kortstondige onderdompeling
8 Bescherming tegen langdurige onderdompeling

 

Met zijn lucht- en waterdicht ontwerp aan de IP52 index, kan de Laser Tracker Vantage in extreme omstandigheden in een industriële context gebruikt worden, zonder dat zijn prestaties (nauwkeurigheid in het bijzonder) daaronder lijden. Het gaat hier over bescherming van het materiaal in moeilijke weersomstandigheden of bescherming tegen rondvliegend stof en fragmenten, en vonken die vrijkomen tijdens het lassen, zoals vaak in een productiewerkplaats. Omdat de bovenkant hermetisch afgesloten is, is het apparaat ook uitermate geschikt om buiten te gebruiken, zelfs als het regent.

Het was op aanvraag van onze klanten dat FARO aan dit aspect gewerkt heeft. Het is namelijk niet uitzonderlijk dat onze klanten in de aeronautische sector complexe assemblageprocessen moeten controleren, of uitrusting van meerdere tonnen moeten nakijken, en dat niet alleen buiten, maar ook in een productiewerkplaats of atelier. De nieuwe Laser Tracker Vantage is niet alleen lucht- en waterdicht, maar hij verzekert ook het hoogste precisieniveau bij werkzaamheden tegen temperaturen van -15 °C tot +50 °C. Dit toestel kan dus zelfs in de meest onherbergzame omgevingen gebruikt worden. Wat de omgevingsomstandigheden ook mogen zijn, de meetresultaten blijven steeds betrouwbaar.

Meer weten over de Laser Tracker Vantage: klik hier

 

 

Marnix van der Wolk

Marnix van der Wolk

Account Manager Laser Scanner Benelux | marnix.vanderwolk@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *