Mar
01
2017

FARO Technologies ondersteunt Baroque Topologies

FARO Technologies is enthousiast over de ondersteuning die zij kon geven aan Andrew Saunders, hoofddocent aan de University of Pennsylvania, bij het opzetten van een digitaal archief van barokke kunst en architectuur. Saunders, die voor de afdeling architectuur werkt, bracht zes weken in Italië door met het scannen en archiveren van enkele van de meest prominente toonbeelden van de Italiaanse barokke architectuur. Conform de doelstelling van de University of Pennsylvania om “het algemeen belang te dienen –zowel lokaal als globaal– met behulp van kunst, ontwerp, planning en instandhouding”, probeerde men met het project een superieure methode te ontwikkelen voor het digitaal onderzoeken van de uiterst complexe barokke architectuur.

Met een FARO Focus3D X 130 laserscanner werden gegevens vastgelegd die de rijke ontwikkeling laten zien van de vroege en hoogtijdagen van de barok in Rome tot aan de late barok in de Noord-Italiaanse regio Piëmont. Het archief bevat werk van Francesco Borromini, Bernardo Vittone, Gian Lorenzo Bernini, Pietro da Cortona Guarino Guarini en Carlo Rainaldi. In meerdere kerken werden nauwkeurige 3D-modellen gemaakt van de binnenruimten, die nu in kleur kunnen worden bekeken.

Andrew Saunders benadrukte dat dit project, gezien de vele uitdagingen, niet mogelijk zou zijn geweest zonder de ondersteuning van de teamleden, waaronder FARO, Autodesk en de Italiaanse contactpersonen, waardoor toegang tot de scans mogelijk werd gemaakt.

FARO leverde een belangrijke bijdrage aan dit project door een Focus3D X 130 laserscanner beschikbaar te stellen. Dit ultra-mobiele instrument registreert complexe structuren en levert realistische en gedetailleerde scanresultaten. De hoge resolutie scanner heeft een bereik van 0,6 m tot 30 m en een afstandsnauwkeurigheid tot ± 2 mm. Met een scansnelheid van 1 miljoen punten per seconde worden de afmetingen van objecten en gebouwen snel, probleemloos en nauwkeurig vastgelegd. FARO leverde ook software en training voor degenen die de laserscanner moesten bedienen. De scans werden gebruikt voor het opzetten van een uitgebreid digitaal archief. Met de hoge resolutie scans van de FARO Focus3D X 130 was de controle, kalibratie en het onderzoek van barokke structuren mogelijk.

Saunders zei: “Doordat we steeds grotere datasets kunnen registreren, vastleggen en simuleren, gekoppeld aan cloud computing en de steeds goedkoper wordende 3D-printtechniek, ontstaan er nieuwe mogelijkheden en methoden voor het bestuderen en analyseren van de complexiteit en representatie van architectuur.”

De resultaten van dit project zijn in vele opzichten bijzonder te noemen. Met de verzamelde gegevens krijgt men nu digitaal toegang tot enkele van de belangrijkste kerken in de wereld, en op een manier die voorheen niet mogelijk was. Verder kunnen specialisten met de vastgelegde scangegevens de reverse engineering uitvoeren van de algoritmes waarop deze werkelijk indrukwekkende barokke architectuur is gebaseerd.

Het project is echter nog niet helemaal klaar. Het is de bedoeling, dat het archief wordt gebruikt voor een grondige analyse en vergelijking van de Italiaanse kerken. Bovendien zal de University of Pennsylvania School of Design in samenwerking met Autodesk het archief beschikbaar maken voor studenten, wetenschappers en het publiek.

Voor interactieve 360 graden weergaven van de barokke architectuur: klik hier.

Toine van Beugen

Toine van Beugen

Regional Manager FARO Benelux | toine.van-beugen@faroeurope.com

More Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *