May
22
2017

Think 3D biedt als eerste 3D drone scanning aan voor industriële omgevingen

De 3D-laserscanner wordt al sinds zijn introductie gebruikt voor het maken van 3D-scans van industriële omgevingen. Het scannen vanaf een vaste positie gaf echter frequente problemen, omdat gebruikers vaak halsbrekende toeren moesten uithalen om alles te scannen, machines moesten worden stilgezet, etc. Het Belgische bedrijf Think3D vond de oplossing door een FARO Focus3D X130 te combineren met een drone, waardoor de allereerste drone voor zeer nauwkeurige 3D-scans ontstond.

 

Think 3D is een Belgisch bedrijf dat 3D-CAD-modellen levert voor complexe industriële installaties in verschillende sectoren, zoals de petrochemische, staal-, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Think3D wordt erbij gehaald als bedrijven hun installaties willen aanpassen en daarvoor een 3D-CAD-model nodig hebben. De klant kan dit model naar eigen inzicht gebruiken en het aan de architect geven, aan de specificaties toevoegen of er een 3D-tour door de installatie mee maken.

“Vanaf het begin hebben we de FARO Focus3D X130 gebruikt om de scans te maken”, verklaart CEO Liesbeth Buyck. “Een voordeel van de Focus is, dat hij in vergelijking met andere modellen zeer nauwkeurig is. Het belangrijkste voordeel is echter, dat hij licht van gewicht, draagbaar en gebruiksvriendelijk is. Omdat we ons voortdurend moeten verplaatsen binnen industriële infrastructuren, hebben we een scanner nodig die in kleine ruimtes past en bovendien snel gebruiksklaar kan worden gemaakt.”

Verhogen productiviteit als doelstelling

Tijdens het maken van scans van industriële en fabriekslocaties werd Buyck geconfronteerd met een fundamenteel probleem. Het grootste probleem was dat het maken van 3D-modellen van industriële locaties zeer tijdrovend is, wanneer de scans worden gemaakt vanaf vaste posities, en wel om twee redenen. Allereerst moet de scanapparatuur voortdurend worden verplaatst om een installatie van alle kanten vast te leggen, zodat er een compleet 3D-model kan worden gemaakt. Soms moet zelfs de hele productielijn worden gestopt om afwijkingen te voorkomen. Ten tweede is ook het verwerken van de scans tijdrovend, omdat voor een compleet model alle afzonderlijke puntenwolken aan elkaar moeten worden gekoppeld.

Om in deze gevallen de productiviteit te verbeteren, bedacht Liesbeth Buyck dat ze de FARO Focus3D X130 konden gebruiken in combinatie met een drone, zodat ze de scanner gemakkelijk konden manoeuvreren: “Er kwamen steeds meer drones op de markt en wij zagen het voordeel dat we konden behalen bij het maken van onze scans. Door het combineren van een drone met een laserscanner kun je de kosten op twee manieren verlagen. Je hoeft de drone niet steeds te verplaatsen én je kunt in één vlucht een complete puntenwolk maken. Op deze manier kunnen we een 3D-model veel sneller leveren dan bedrijven die vanaf vaste posities scans maken. In de meeste gevallen kunnen we de puntenwolk nu binnen 24 uur leveren.”

Drone op maat van de scanner

Omdat Think 3D al overtuigd was van de scankwaliteiten van de FARO Focus3D X130, namen ze een ingrijpende beslissing: waar gewoonlijk wordt gekozen voor een scanner die bij de drone past, werd nu besloten om een drone te bouwen rond de FARO Focus. Er was meer expertise nodig om te onderzoeken of de drone kon worden uitgerust met een laserscanner van FARO. Think 3D formeerde een team met specialisten op het gebied van lucht- en ruimtevaart, en UAV-techniek.

Na vier jaar onderzoek was de STORMBEE een feit. De UAV kan worden gebruikt met elk type laserscanner van FARO.
”Het geringste zuchtje wind kan de drone uit balans brengen en zo de nauwkeurigheid van de scan beïnvloeden. Het is duidelijk dat wanneer je een laserscanner op een drone plaatst, er altijd sprake is van een zekere afwijking. Het is echter onze taak om die afwijking terug te brengen tot het absolute minimum.”
Op dit moment is Think 3D het enige bedrijf in Europa dat met een drone 3D-laserscans maakt met een hoge nauwkeurigheid en een verbeterde productiviteit. De mogelijkheid om een UAV te gebruiken voor klantspeci eke scantaken heeft geleid tot een uniek concept.

“Wij denken dat dit concept grote mogelijkheden heeft en bieden het aan als commercieel product. Uiteindelijk wil elk bedrijf een zo hoog mogelijke productiviteit bereiken en met deze unieke combinatie van de FARO Focus3D X130 en onze speciaal ontwikkelde drone is dat mogelijk.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *