mrt
01
2017

FARO Technologies ondersteunt Baroque Topologies

FARO Technologies is enthousiast over de ondersteuning die zij kon geven aan Andrew Saunders, hoofddocent aan de University of Pennsylvania, bij het opzetten van een digitaal archief van barokke kunst en architectuur. Saunders, die voor de afdeling architectuur werkt, bracht zes weken in Italië door met het scannen en archiveren van enkele van de meest prominente toonbeelden van de Italiaanse barokke architectuur. Conform de doelstelling van de University of Pennsylvania om “het algemeen belang te dienen –zowel lokaal als globaal– met behulp van kunst, ontwerp, planning en instandhouding”, probeerde men met het project een superieure methode te ontwikkelen voor het digitaal onderzoeken van de uiterst complexe barokke architectuur.

[Lees verder…]

Toine van Beugen

Toine van Beugen

Regional Manager FARO Benelux | toine.van-beugen@faroeurope.com

More Posts

okt
26
2016

Historisch patrimonium beschermen dankzij de FARO Laserscanner Freestyle3D en de FARO Focus3D

De analyse van archeologische gegevens vereenvoudigen

De archeologische site van Abousir (Egypte) in het zuidwesten van Caïro, is een belangrijk archeologische centrum vanwege zijn verschillende piramides die dateren tot drieduizend jaar voor Christus. De teruggevonden objecten zijn hierdoor vaak zeer breekbaar, waardoor het moeilijk wordt deze stukken weg te halen om ze te bestuderen.

Voor gegevens te verkrijgen van deze site, heeft Zdenek Marek, expert op vlak van 3D analyse, de FARO Freestyle3D gebruikt om de overblijfselen van deze site uiterst precies te digitaliseren. Deze manuele 3D laserscanner hoeft geen contact te maken met het te scannen object. Hierdoor wordt het meetproces sterk vereenvoudigd en is het van een hogere kwaliteit dan welke andere oplossing dan ook. Daarnaast zorgt de kleine vorm van de Freestyle3D ervoor dat hij zeer gemakkelijk te gebruiken en te vervoeren is, wat essentieel is voor archeologische sites die vaak moeilijk bereikbaar zijn. Het toestel is dan ook nog eens zeer robuust, wat de experts de garantie biedt dat hij optimaal gebruikt kan worden in situaties met verhoogde temperatuur of lichtintensiteit.

statues-egyptiennes-1-1024x682

statues-egyptiennes-2 [Lees verder…]

Marnix van der Wolk

Marnix van der Wolk

Account Manager Laser Scanner Benelux | marnix.vanderwolk@faroeurope.com

More Posts

aug
25
2016

Landmeetkunde en 3D documentatie zonder computergestuurde tekenprogramma’s

Dankzij haar innovaties heeft FARO de mogelijkheden van 3D Laser digitalisering enorm vergroot. De trend is om puntenwolken terug te brengen naar het midden van de documentatietoepassingen.

Ter plaatse digitaliseren en de puntenwolk direct op een laptop krijgen – dit is al lang de grootste wens van experts op het gebied van 3D laserscanning. Op dit moment moet men echter een heleboel voorbereidend bureauwerk verrichten om te kunnen scannen, omdat er anders geen bruikbare resultaten van de gescande voorwerpen verkregen worden. Met de nieuwe FARO® Scan Localizer is het vanaf nu mogelijk om scans ter plaatse te maken en met het materiaal dat daar aanwezig is een real time puntenwolk te maken.

faro-scan-localizer-accessoire-de-numérisation-de-pointe

De FARO Scan Localizer is vastgezet op het statief. Hij maakt een horizontale meting van 180 graden die helpt bij de real time positionering van binnenruimtes.

[Lees verder…]

Toine van Beugen

Toine van Beugen

Regional Manager FARO Benelux | toine.van-beugen@faroeurope.com

More Posts

jul
16
2015

Het verleden levend houden en vorm geven aan de toekomst: de modernste 3D-laserscantechniek in actie

Screen Shot 2015-07-06 at 08.46.50Hoe ziet de 3D-wereld van morgen eruit? Hoe kunnen we de historie in stand houden en weer tot leven wekken? Tijdens de FARO 3D Documentation Conference kwamen talrijke specialisten en nieuwkomers op het gebied van laserscanning van over de hele wereld bijeen in Böblingen/Stuttgart voor een interdisciplinaire discussie over nieuwe trends en mogelijke toepassingen. Dit aan de hand van verscheidene workshops en lezingen over uiteenlopende sectoren gaande van civiele techniek over de verwerkende industrie, tot forensisch onderzoek en filmindustrie. Vier sprekers sprongen er toch wel uit:

[Lees verder…]

Marnix van der Wolk

Marnix van der Wolk

Account Manager Laser Scanner Benelux | marnix.vanderwolk@faroeurope.com

More Posts

nov
14
2014

3D-scannen & cultureel erfgoed: Eeuwenoude architecturale mysteries ontrafeld

Colosseum

Bij laserscannen denken we vaak aan moderne productieomgevingen en de ontwikkeling van nieuwe producten, maar de techniek kan ons ook inzicht bieden in het verleden. Voor het programma Time Scanners op National Geographic Channel, scande bouwkundig ingenieur Steve Burrows samen met zijn team laserscanexperts al heel wat iconische gebouwen en monumenten in, van het Colosseum in Rome tot St. Paul’s Cathedral in Londen en zelfs de eeuwenoude stad Machu Picchu, om zo hun architecturale geheimen bloot te leggen.

Laserscantechnieken zijn ideaal om monumentale gebouwen en industrieel erfgoed in kaart te brengen omdat ze in een zeer korte tijd erg grote oppervlakken zeer gedetailleerd kunnen vastleggen. Laten we eens even kijken naar een aantal mogelijke toepassingen van 3D technieken in de architectuur.

Oplossing voor ontbrekende plannen
Een vaak voorkomend probleem bij de restauratie van historische gebouwen is dat er geen plannen van bestaan, dat die verloren zijn gegaan of dat ze erg verouderd zijn. Aan de hand van een 3D-scan kan het gebouw in kaart worden gebracht en kan een plan alsnog geconstrueerd worden. In een zeer korte tijd kunnen alle afmetingen van het gebouw vastgelegd worden. Zelfs complexe, ruimtelijke structuren kunnen op deze manier exact worden opgemeten. Er zijn ook scanners met een bereik van wel 300 meter die complete terreinen digitaal kunnen vastleggen. Naast vrijwel fotorealistische opnamen van de omgeving kunnen moderne scanners ook in direct zonlicht scannen. Dit is ideaal bijvoorbeeld voor monumenten als de piramiden in Egypte.

Inzicht in bouwstijlen
Die piramiden maar ook monumenten als de historische stad Petra in Jordanië spreken tot de verbeelding. Hoe komt het dat die na al die jaren nog steeds overeind staan en hoe konden mensen toen zo’n stevige, grote en minutieuze constructies op poten zetten? Met behulp van laserscanners is het mogelijk om deze eeuwenoude mysteries te ontrafelen en inzicht te krijgen in de bouwmethodes van die tijd. En dat biedt inspiratie voor constructies van vandaag de dag! Steve Burrows en zijn team ontdekten bijvoorbeeld dat het Colosseum heel wat meer is dan een verzameling bogen en arcades. Zo zijn de trappen bovenaan een stuk smaller dan onderaan. Op die manier creëerden de architecten een soort trechtereffect waardoor mensen bij een incident snel en efficiënt het gebouw konden verlaten zonder chaos te veroorzaken.

Hulp bij restauraties
In een vorige blog haalden we aan hoe 3D-scannen een hulp kan zijn bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen. Maar het kan dus ook een uitkomst bieden voor het restaureren van monumenten met respect voor hun historische waarde en authentieke bouwmethoden. Vooral gebouwen met veel bogen, gebinten en gewelven zijn met klassieke meetinstrumenten moeilijk in kaart te brengen. Met behulp van laserscanners kunnen naast de gevel van het gebouw ook alle ruimtes binnenin met al hun details zoals balkons, ornamenten en traphallen uiterst nauwkeurig vastgelegd worden. Dit komt niet alleen van pas om bijvoorbeeld na te gaan of een gebouw scheef is gaan staan, maar ook wanneer (gedeeltelijke) afbraakwerken noodzakelijk zijn. Of om te kijken hoe het historisch gebouw optimaal kan worden ingericht wanneer het een nieuwe toepassing krijgt!

Marnix van der Wolk

Marnix van der Wolk

Account Manager Laser Scanner Benelux | marnix.vanderwolk@faroeurope.com

More PostsBlog

Lees hier over trends, best practices and interessante applicaties in 3D documentatie en meettechniek.
Follow me:

Volg deze blog

By signing up, you agree to our Terms of Service and Privacy Policy.

Archief

FARO lokaal